Om HIV

Hiv - smittemåter, beskyttelse og behandling

Hiv - smittemåter og beskyttelse

Hiv smitter blant menn som har sex med menn oftest ved analsex uten kondom. Hiv-virus kan befinne seg i sæd, og i forsats/precum. I anus og endetarmen er slimhinnen og cellestrukturen langt mer mottakelig for hiv-virus sammenlignet med vagina. Dette bidrar til at menn som har sex med menn som har analsex har økt risiko for hiv. Kondom og glidemiddel beskytter mot hiv, det samme gjør reduksjon av antall sexpartnere.

Test deg regelmessig - bestill tester her

Kjøper du 1, 2 eller 3 HIV tester får du 40% rabatt på én Gonoré eller Klamydia test om du bestiller det samtidig. Rabatten legges automatisk til ved utsjekk. 

Behandling med én gang

Hiv er en infeksjon som kan overføres ved sex og blodkontakt. Hiv er en kronisk tilstand, det finnes altså ingen kur som permanent fjerner infeksjonen, men dagens behandling er blitt så god at man nå kan leve et tilnærmet normalt liv med hiv. I Norge får alle som tester positivt for hiv tilbud om å starte behandling med én gang.

Hiv - kan smitte også ved oralsex

Det er lav risiko for smitte med hiv forbundet med oralsex, men det er ikke 100 prosent sikkert med mindre man bruker kondom. Andre seksuelt overførbare infeksjoner, som gonoré og syfilis, smitter lett ved oralsex. Bruker man ikke kondom ved oralsex kan man allikevel ta visse grep som reduserer muligheten for smitte med smitte:

  • Unngå å få sæd og forsats/precum i munnen
  • Etter tannpuss, bruk av tannpirker eller tanntråd kan det være lurt å vente et par timer med å ha oralsex
  • Unngå å gi oralsex dersom man nettopp har vært hos tannlegen eller hvis man har åpne sår, betennelser eller andre plager i munn og svelg
  • Ved dyp oralsex hvor penis føres langt ned i halsen (noen kaller det “deep throating”) kan små sår og rifter oppstå. Dette kan øke sannsynligheten for smitte

Hiv - halvparten opplever symptomer

Om lag halvparten av de som får hiv opplever symptomer, noe som betyr at det er like stor sannsynlighet for å ikke oppleve symptomer. Det er altså store individuelle forskjeller og vanskelig å slå fast hvilke symptomer som gjelder for den enkelte. Derfor bør man alltid teste seg etter en situasjon hvor man kan ha utsatt seg for risiko, som analsex uten kondom. 

Det kan også være lurt å prate med helsepersonell eller andre som tilbyr testing for hiv, framfor å bruke for mye tid på nettsøk - det finnes svært mye informasjon av variabel kvalitet på internett.

Hiv - uten behandling kan man utvikle aids

Aids betyr at man har fått svekket immunforsvaret i stor grad som følge av en hiv-infeksjon. Denne utviklingen kan ta opptil flere år, og forekommer dersom man ikke iverksetter behandling. Les mer om dette hos Helsenorge.no

Hiv - effektiv behandling

Personer som lever med hiv og som er under behandling har svært lav sannsynlighet for å kunne overføre viruset til andre. Dette fordi dagens effektive behandling gjør at virusmengden i kroppsvesker som sæd, blod og slimhinner holder seg lavt. Dette er forutsatt at man er under behandling i samråd med lege og at man ikke har andre ubehandlede infeksjoner samtidig, som for eksempel gonoré. Derfor er bruk av kondom en del av sikrere sex også for personer som lever med hiv.

Teste for hiv

I tillegg til å teste seg selv hjemme er det flere andre måter å teste seg på. Vi i TryggTest oppfordrer alle som tror de har vært utsatt for smitte å oppsøke helsepersonell umiddelbart. TryggTest.no drives ikke som en erstatning for å oppsøke lege eller helsepersonell for å teste seg, men som et diskre tillegg til disse alternativene. 
Man kan teste seg for hiv i helsevesenet (klinikker, fastlege, sykehus), ved å ta en hurtigtest hos Helseutvalgets testetilbud Sjekkpunkt eller hos andre som tilbyr hurtigtesting. En test i helsevesenet gir som regel svar innen én til to uker, mens en hurtigtest gir svaret på stedet.

Vi i TryggTest.no gir deg mulighet til å bestille samme type test som benyttes på sjekkpunkt og andre steder som tilbyr hurtigtest - bestill i dag.

Får man et positivt prøvesvar på en hurtigtest, altså beskjed om at man har hiv, er det viktig at man tar en ny prøve ved et sykehus. 

Raskeste måte å komme i kontakt med lege er å kontakt din egen fastlege, eller kontakte din nærmeste legevakt på telefon 116 117.

Kilde